Bayram tatilinde Diyarbakır’daki UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan tarihi surlar, İçkale Müze Kompleksi, tarihi Ulu Cami, Ongözlü Köprü, restore edilen kiliseler, Hasanpaşa Hanı gibi tarihi ve kültürel mekanlar ile çarşılar turistlerle doldu.
101 OTELDE DOLULUK YÜZDE 100’E ULAŞTI
İlgi yüksek olunca şehirde 7 bin 20 yatak kapasitesine ve 3 bin 500 odaya sahip, 36’sı turizm belgeli 101 otelde doluluk yüzde 100’e ulaştı. Kent merkezindeki otellerde yer bulamayan ziyaretçiler, ilçelerdeki otellerde konakladı.
Kente özgü lezzetlerden ciğer kebap ve kadayıf satışı yapılan işletmeler de çok sayıda ziyaretçiyi ağırladı. Bu işletmelerde yoğunluk dolayısıyla zaman zaman uzun kuyruklar oluştu.
Diyarbakır Otelciler ve Turizm Derneği Başkanı Deniz Güler,yaşanan yoğunluğun kendilerini mutlu ettiğini söyledi.
Otellerdeki dolulukta önceki bayramlara göre büyük artış yaşandığına işaret eden Güler, “Diğer bayramlarda merkezdeki otellerimizde yoğunluk olurken, bu bayramda ilçelerdeki otellerimizin de dolması bizi memnun etti” dedi.
“DİYARBAKIR, TARİHİN EN BÜYÜK YOĞUNLUĞUNU YAŞIYOR”
TÜRSAB Mezopotamya Bölge Temsil Kurulu Başkanı Serdar Baturay da şehrin adeta “iğne atılsa yere düşmeyecek yoğunluğa ulaştığını” söyledi.
Baturay, “Ziyaretçi sayısı 500 bine ulaştı. Diyarbakır, tarihinin en büyük yoğunluğunu yaşıyor” ifadelerini kullandı.
“TÜM ZAMANLARIN ZİYARETÇİ REKORUNU KIRDIK”
Diyarbakır Müze Müdür Vekili Müjdat Gizligöl, “3 günlük Ramazan Bayramı’nda 7 bin 416 kişi müzemizi ziyaret etti. Ramazan Bayramı’nda tüm zamanların ziyaretçi rekorunu kırdık. Diyarbakır’ın ve bölgenin en çok ziyaretçi çeken tarihi mekanlarından biri olan müzemize gösterilen ilgi her geçen gün artmakta.”
Şehrin önemli turizm değerleri arasında yer alan, Roma İmparatorluğu döneminde “askeri yerleşim” olarak kullanılan Zerzevan Kalesi de binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yaptı.
Kazı Başkanı Prof. Dr. Aytaç Coşkun, Zerzevan Kalesi’ni bayramda 22 bin 447 kişinin ziyaret ettiğini aktardı.
Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde tatlı üretimi ve satışı yapan Şeyhmus Alto, tatlıya talebin geçen bayrama görev iki kat arttığını ifade etti. Alto, “9 günlük tatilde tatlıya çevre illerden ve yurt dışından talep arttı. Gayet memnunuz. Tüm esnaf arkadaşların da yüzü gülüyor.” ifadelerini kullandı.
24 TON CİĞER TÜKETİLDİ
Diyarbakır Lokantacılar, Kebapçılar ve Tatlıcılar Odası Başkanı Haşim Elkaan, geçen yıl bayramda kentte 12 ton, bu bayramda ise 24 ton ciğer tüketildiğini anlattı.
Elkaan, Diyarbakır’daki ziyaretçi yoğunluğundan ve konuklara geçen yılın iki katı kadar ciğer kebap sunmaktan mutluluk duyduklarını dile getirdi.
Ankara’dan Diyarbakır’a ilk kez gelen Cansın Savaş, Diyarbakır’ın çok ilgi gören bir şehir olduğunu dile getirerek, kenti gezdiğini ve çok beğendiğini söyledi.
“BÖYLE BİR YOĞUNLUĞA HİÇ DENK GELMEDİM”
Van’dan Diyarbakır’a ilk kez geldiğini söyleyen Mehmet Ertunç da bayram tatilini kentte geçirmekten memnun olduğunu vurguladı.
Ciğer kebap için sıraya girdiğini ifade eden Ertunç, “Bu bayramda ciğer yiyelim dedik. 20 dakikadır bekliyorum. Sıra bize 45 dakikaya kadar ancak gelir, bekliyoruz. Böyle bir yoğunluğa hiç denk gelmedim.” şeklinde konuştu.
GÜNDEM
14 Ekim 2024SPOR
14 Ekim 2024GÜNDEM
14 Ekim 2024SPOR
14 Ekim 2024SPOR
14 Ekim 2024GÜNDEM
14 Ekim 2024GÜNDEM
14 Ekim 2024